Wat zijn de kosten bij de verkoop van een huis?

Wat zijn de kosten bij verkoop van een huis?

Een huis verkopen levert u geld op, maar het kost ook geld. Wanneer u een verkoopmakelaar inschakelt, bent u er zich van bewust dat u makelaarskosten moet betalen. Maar wat zijn de andere kosten waar u rekening mee moet houden? Dat zijn een drietal zaken:

  • Kosten voor het doorhalen van de hypotheek
  • Kosten voor het aanvragen van een energielabel
  • Eventuele notariskosten

Kosten voor het doorhalen van de hypotheek

Het is prettig als u bij de verkoop van uw woning geen hypotheeklening meer hoeft af te lossen. U moet echter wel uw hypotheek doorhalen bij het Kadaster. Let wel, bij een restschuld kan de hypotheek niet worden doorgehaald. Oplossingen kunnen dan zijn: schuld meenemen in de hypotheek van de nieuwe woning of de restschuld omzetten in een persoonlijke lening bij de bank. Het doorhalen van de hypotheekinschrijving doet de notaris, hij maakt de akte van royement. De kosten voor het doorhalen van uw hypotheek bedragen tussen de € 90,- tot € 500,-.

Notariskosten

Bij de officiële overdracht van een woning is een belangrijke rol weggelegd voor de notaris. Vaak worden de notariskosten betaald door de kopende partij en mogen zij de notaris kiezen. Maar het kan als verkopende partij zeer prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan voor de overdracht veel zaken regelen, bijvoorbeeld als de woning onderdeel is van een erfenis. De notariskosten bedragen een klein bedrag: voor de leveringsakte en de registratie bij het Kadaster.

Kosten voor het aanvragen van een energielabel

Tegenwoordig moeten woningen een energielabel hebben. Het aanvragen van een energielabel kost geld en is verplicht. Wanneer u het niet doet, kan de boete oplopen tot € 405,-. Het beoordelen van de woning doet de energieadviseur.

Meer weten? Vraag uw makelaar

Wilt u meer informatie ontvangen over de kosten bij de verkoop van een huis? Neem dan contact met ons op. Veldkamp en Stam is een makelaar actief in de plaatsen Heerde, Kampen en Wapenveld.