Hoeveel moet je overbieden op een huis?

Hoeveel euro moet u overbieden op een huis? Het komt tegenwoordig vaak voor om boven de vraagprijs te bieden als u een huis wilt kopen. Met name in de grote steden is de concurrentie fors. Overbieden is de manier om kans te maken op een woning. Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan is het belangrijk dat u weet hoeveel u moet overbieden. Bovendien is bieden boven de vraagprijs nooit zonder risico. Veltkamp & Stam vertellen in dit artikel hoe u een passend bod kan uitbrengen.

Overbieden anno 2022

In 2022 is overbieden op een huis de normaalste zaak van de wereld. Heeft u een woning op het oog en wilt u kans maken om de nieuwe eigenaar te worden? Dan is de kans groot dat u gaat overbieden. De grootste reden dat er huizen boven de vraagprijs worden verkocht is de schaarste op de huizenmarkt. In de Randstad en de grotere steden van Nederland komt dit vooral voor. Daar heerst er een tekort aan een nieuw aanbod van woningen. Vervolgens zorgt dit ervoor dat mensen meer geld over hebben voor een woning.

Uit cijfers van het NVM bleek dat in 2022 op ruim 61% werd overboden. Dit ging om woningen waar de vraagprijs tussen de € 300.000 en € 400.000 lag. Het bedrag van overbieden hangt af van de regio waarin het huis zich bevindt. Een voorbeeld hiervan is dat er in Groningen vaker wordt overboden dan in Limburg.

Stel een maximaal budget vast

Hoe graag u ook een nieuwe woning wilt hebben, het is van uiterste belang dat u met uzelf een budget afspreekt en hier niet overheen gaat. Wat zijn uw bestaande vaste maandlasten en hoeveel kunt u hierdoor maximaal lenen? Het kopen van een huis is niet zomaar een beslissing en op de korte en lange termijn moet het haalbaar zijn. Een tip is om met uw eerste bod onder uw maximale budget te blijven. Dit geeft u onderhandelingsruimte voor het geval dat de verkopers met een tegenbod komen.

Vaak spreken verkopers met de verkoopmakelaar af dat de vraagprijs onder de taxatiewaarde ligt. Hierdoor krijgen ze een goede kans op kopers. Om deze reden wilt overbieden niet zeggen dat u meer betaalt dan de woning waard is. Houd bij overbieding tevens rekening met de staat van de woning. Hoeveel moet u investeren om het op te knappen en is een overbieding op dat moment wel rendabel? Een hoger bod betekent namelijk dat u een hoger bedrag gaat lenen.

Hoeveel boven de vraagprijs bieden is verstandig?

In 2021 werden woningen gemiddeld 6,4% boven de vraagprijs verkocht. Hoeveel u anno 2022 boven de vraagprijs moet bieden is iets wat fluctueert. De huizenmarkt is zeer onderhevig aan veranderingen. Om deze reden is er geen vast percentage wat u aan kan houden om te overbieden. Een andere factor is dat het percentage per regio verschilt. Ook hier tellen zaken zoals het type woning, voorzieningen, de snelwegen en het centrum mee. Schakel een aankoopmakelaar in om u te begeleiden. Een aankoopmakelaar kan u het beste helpen met het maken van beslissingen omtrent het uitbrengen van een realistisch bod.

Neem direct contact op

Wilt u een huis kopen in de omgeving Heerde, Kampen of Wapenveld? Doe dit via Veltkamp & Stam. U kunt direct met ons contact opnemen voor de mogelijkheden. Dit kan via ons contactformulier. Het is uiteraard ook mogelijk om te bellen naar 038-444 7111 of te mailen naar info@veltkampenstam.nl. Wij helpen u graag verder.