Wat is een woning taxatie?

Wat is een woning taxatie?

woningtaxatie Hattem op de Veluwe

Wat is een woning taxatie? Een veelgestelde vraag in het proces van het kopen van een huis. Bij een taxatie wordt de waarde van uw woning ingeschat door een beëdigd taxateur. Dit gebeurt in de vorm van een onafhankelijk taxatierapport. De waarde van uw huis wordt gebaseerd op verschillende details over uw woning, perceel en omgeving. Deze gegevens komen dan in het taxatierapport te staan.

Wanneer is een woningtaxatie belangrijk?

Een woningtaxatie is belangrijk wanneer u een woning wilt kopen, verkopen of verzekeren. Een taxatie is ook nodig wanneer u een grote verbouwing laat doen. Zo kan de waarde behoorlijk stijgen als u een serre of dakkapel heeft laten aanbouwen. Verder worden woningtaxaties ook gedaan bij een scheiding of wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten.

Hoe werkt een woningtaxatie?

Wanneer een makelaar een woningtaxatie uitvoert, wordt er rekening gehouden met verschillende aandachtspunten. Er wordt een inventarisatie gemaakt van bijvoorbeeld het soort woning en de ligging van de woning waar het om gaat. Ook wordt er gekeken naar de grootte en de inhoud van de woning. Een ander belangrijk onderdeel van de taxatie is de staat van onderhoud van de woning. Met deze informatie kan de taxateur al een goede schatting maken van de waarde van uw huis.

Kosten woningtaxatie

Aan een woningtaxatie zijn kosten verbonden. De taxatiekosten verschillen per taxatiebureau en worden door de koper betaald. Een klein voordeel, de kosten voor de woningtaxatie zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar. De kosten van een woningtaxatie ligt ongeveer tussen de € 550,00 en € 1000,00 euro. Het bedrag is afhankelijk van het aantal uur dat de taxateur aan het rapport heeft gewerkt. Ondanks de kosten is het altijd wel verstandig om een taxatierapport bij een erkend taxateur te laten opstellen.

Waarom een makelaar inschakelen?

Makelaars zijn meestal ook de taxateurs. Aangezien de verkopende en aankopende makelaar vaak niet objectief zijn, wordt er een derde makelaar ingeschakeld voor de taxatie.

Heeft u een makelaar nodig? Veltkamp & Stam is gevestigd in het centrum van Hattem en is een betrouwbaar en deskundig makelaarsbureau op de Veluwe. Wij kennen de regio als geen ander. Door jarenlange ervaring bent u bij ons aan het juiste adres! Wij streven naar succesvolle resultaten en tevreden klanten.

Huis kopen op de Veluwe? Veltkamp & Stam helpt!

Bent u van plan om een woning te laten taxeren en heeft u daarbij een makelaar op de Veluwe nodig? Bij Veltkamp & Stam kunnen we u helpen! Het maakt niet uit of u een huis wilt kopen, uw huis verkoopt of wilt verzekeren. U kunt vrijblijvend een afspraak met ons maken voor een kennismaking. Bij ons kunt u terecht in Hattem, Wapenveld, Heerde, Kampen en omgeving.